Mechanical Engineering Aptitude Questions | Mechanical Engineering for Competitions

01-Mechanical Engineering Aptitude Questions – Mechanical Engineering (MCQ) questions and answers

1. Materials having lowest cutting speed is

a. Cast iron

b. Bronze

c. Aluminum

d. High carbon steel

Answer:

d. High carbon steel


2. Continuous chips are formed during machining of

a. Cast iron

b. Mild steel

c. Aluminum

d. Lead

Answer:

b. Mild steel


3. When material is ductile and cutting speed is high, then

a. Continuous chips are formed

b. Continuous chips with built up edges are formed

c. Discontinues chips are formed

d. None of these

Answer:

a. Continuous chips are formed


4. Cutting tool used on Lathe, Shaper and Planner is

a. Single point

b. Two point

c. Three point

d. Multipoint

Answer:

a. Single point


5. The depth of cut depends upon

a. Cutting speed

b. Tool material

c. Rigidity of machine tool

d. All

Answer:

d. All


6. Tool life is most affected by

a. Cutting speed

b. Tool geometry

c. Feed and depth

d. Microstructure of material being cut

Answer:

a. Cutting speed


7. In metal cutting at speed above 20 RPM, maximum heat is carried by

a. Work

b. Tool

c. Chip

d. Equally by all of these

Answer:

c. Chip


8. Surface finish is most affected by

a. Cutting speed

b. Depth of cut

c. Feed rate

d. Lubricant

Answer:

c. Feed rate


9. In cutting operation, the largest force is

a. Axial or Longitudinal force

b. Tangential force

c. Radial force

d. Force along shear plane

Answer:

b. Tangential force


10. If the feed is stopped and the cutter continues to rotate in the metal, the cutter will

a. Cut micro size chip

b. Create heat

c. Vibrate

d. None of these

Answer:

b. Create heat


 

The post Mechanical Engineering Aptitude Questions | Mechanical Engineering for Competitions appeared first on Mechanical Engineering.



RSS Feed

Mechanical Engineering RSS Feed

IFTTT

ليست هناك تعليقات:

إرسال تعليق