Mechanical Comprehension Reasoning Test | Free Online Mechanical Aptitude Test Questions With Answers

 

01-Comprehension reasoning test - FREE ONLINE MECHANICAL APTITUDE TEST QUESTIONS WITH ANSWERS

COMPREHENSION REASONING TEST

Need to prepare for Mechanical comprehension reasoning test? Below we mention some sample questions for your reference which may useful in real exams. Comprehension reasoning test improves the student capabilities to assess your understanding and comprehension skills.

1. Device used for holding and guiding the tool in drilling, reaming and tapping operation is

a. Jig

b. Fixture

c. Templates

d. Both A & B

Answer:

a. Jig


2. Internal gear cutting operation is performed by

a. Milling

b. Shaping with rack cutter

c. Shaping with pinion cutter

d. Hobbing

Answer:

c. Shaping with pinion cutter


3. Match the following Nontraditional machining processes with the corresponding material removal mechanisms

Machining process Mechanisms

a. Chemical machining                             1. Erosion

b. Electro chemical machining                  2. Corrosive reaction

c. Electro discharge machining                 3. Ion displacement

d. Ultrasonic machining                            4. Fusion and Vaporization

a. A2 B3 C4 D1

b. A2 B4 C3 D1

c. A3 B2 C4 D1

d. A2 B3 C1 D4

Answer:

a. A2 B3 C4 D1


4. Property of material due to which they can be drawn into wire is called

a. Elasticity

b. Plasticity

c. Stiffness

d. Ductility

Answer:

d. Ductility


5. TTT diagram indicates Time, Temperature Transformation of

a. Cementite

b. Pearlite

c. Ferrite

d. Austenite

Answer:

a. Cementite


6. The addition of coal dust to green molding sand is for improving

a. Permeability

b. Surface finish

c. Mouldability

d. Green strength

Answer:

b. Surface finish


7. Gears are mass produced by

a. Milling

b. Hobbing

c. Shaping

d. Forming

Answer:

b. Hobbing


COMPREHENSION REASONING TEST


8. Preheating before welding is done to

a. Make the steel softer

b. Burn away oil, grease from the plate surface

c. Prevent cold cracks

d. Prevent plate distortion

Answer:

c. Prevent cold cracks


9. An ideal chip is a

a. Heavy continuous chip

b. Lighter continuous chip

c. Tightly curled continuous chip

d. Short, broken chip

Answer:

d. Short, broken chip


10. Among the conventional machining processes, maximum specific energy is consumed in

a. Turning

b. Drilling

c. Planning

d. Grinding

Answer:

d. Grinding


 More:

The post Mechanical Comprehension Reasoning Test | Free Online Mechanical Aptitude Test Questions With Answers appeared first on Mechanical Engineering.



RSS Feed

Mechanical Engineering RSS Feed

IFTTT

ليست هناك تعليقات:

إرسال تعليق