Mechanical Comprehension Reasoning Test | Free Online Mechanical Aptitude Test Questions With Answers

0 التعليقات

 

01-Comprehension reasoning test - FREE ONLINE MECHANICAL APTITUDE TEST QUESTIONS WITH ANSWERS

COMPREHENSION REASONING TEST

Need to prepare for Mechanical comprehension reasoning test? Below we mention some sample questions for your reference which may useful in real exams. Comprehension reasoning test improves the student capabilities to assess your understanding and comprehension skills.

1. Device used for holding and guiding the tool in drilling, reaming and tapping operation is

a. Jig

b. Fixture

c. Templates

d. Both A & B

Answer:

a. Jig


2. Internal gear cutting operation is performed by

a. Milling

b. Shaping with rack cutter

c. Shaping with pinion cutter

d. Hobbing

Answer:

c. Shaping with pinion cutter


3. Match the following Nontraditional machining processes with the corresponding material removal mechanisms

Machining process Mechanisms

a. Chemical machining                             1. Erosion

b. Electro chemical machining                  2. Corrosive reaction

c. Electro discharge machining                 3. Ion displacement

d. Ultrasonic machining                            4. Fusion and Vaporization

a. A2 B3 C4 D1

b. A2 B4 C3 D1

c. A3 B2 C4 D1

d. A2 B3 C1 D4

Answer:

a. A2 B3 C4 D1


4. Property of material due to which they can be drawn into wire is called

a. Elasticity

b. Plasticity

c. Stiffness

d. Ductility

Answer:

d. Ductility


5. TTT diagram indicates Time, Temperature Transformation of

a. Cementite

b. Pearlite

c. Ferrite

d. Austenite

Answer:

a. Cementite


6. The addition of coal dust to green molding sand is for improving

a. Permeability

b. Surface finish

c. Mouldability

d. Green strength

Answer:

b. Surface finish


7. Gears are mass produced by

a. Milling

b. Hobbing

c. Shaping

d. Forming

Answer:

b. Hobbing


COMPREHENSION REASONING TEST


8. Preheating before welding is done to

a. Make the steel softer

b. Burn away oil, grease from the plate surface

c. Prevent cold cracks

d. Prevent plate distortion

Answer:

c. Prevent cold cracks


9. An ideal chip is a

a. Heavy continuous chip

b. Lighter continuous chip

c. Tightly curled continuous chip

d. Short, broken chip

Answer:

d. Short, broken chip


10. Among the conventional machining processes, maximum specific energy is consumed in

a. Turning

b. Drilling

c. Planning

d. Grinding

Answer:

d. Grinding


 More:

The post Mechanical Comprehension Reasoning Test | Free Online Mechanical Aptitude Test Questions With Answers appeared first on Mechanical Engineering.



RSS Feed

Mechanical Engineering RSS Feed

IFTTT

Mechanical Engineering Aptitude Questions | Mechanical Engineering for Competitions

0 التعليقات

01-Mechanical Engineering Aptitude Questions – Mechanical Engineering (MCQ) questions and answers

1. Materials having lowest cutting speed is

a. Cast iron

b. Bronze

c. Aluminum

d. High carbon steel

Answer:

d. High carbon steel


2. Continuous chips are formed during machining of

a. Cast iron

b. Mild steel

c. Aluminum

d. Lead

Answer:

b. Mild steel


3. When material is ductile and cutting speed is high, then

a. Continuous chips are formed

b. Continuous chips with built up edges are formed

c. Discontinues chips are formed

d. None of these

Answer:

a. Continuous chips are formed


4. Cutting tool used on Lathe, Shaper and Planner is

a. Single point

b. Two point

c. Three point

d. Multipoint

Answer:

a. Single point


5. The depth of cut depends upon

a. Cutting speed

b. Tool material

c. Rigidity of machine tool

d. All

Answer:

d. All


6. Tool life is most affected by

a. Cutting speed

b. Tool geometry

c. Feed and depth

d. Microstructure of material being cut

Answer:

a. Cutting speed


7. In metal cutting at speed above 20 RPM, maximum heat is carried by

a. Work

b. Tool

c. Chip

d. Equally by all of these

Answer:

c. Chip


8. Surface finish is most affected by

a. Cutting speed

b. Depth of cut

c. Feed rate

d. Lubricant

Answer:

c. Feed rate


9. In cutting operation, the largest force is

a. Axial or Longitudinal force

b. Tangential force

c. Radial force

d. Force along shear plane

Answer:

b. Tangential force


10. If the feed is stopped and the cutter continues to rotate in the metal, the cutter will

a. Cut micro size chip

b. Create heat

c. Vibrate

d. None of these

Answer:

b. Create heat


 

The post Mechanical Engineering Aptitude Questions | Mechanical Engineering for Competitions appeared first on Mechanical Engineering.



RSS Feed

Mechanical Engineering RSS Feed

IFTTT

Magic Trackpad | Mac Book Pro 2018 Force Touch Trackpad

0 التعليقات

Taptic Engine In older days tiny joysticks are used in Laptop's which are replaced by touch pad's. Later touch pad's with the function of separate mouse buttons feel immense. Already the latest gadgets have multiple fingers at once, Pinch to zoom and scrolling with two fingers. Latest technology adapted to the Apple's watch, Macbook Pro and Iphone 7 are Apple's Force Touch Taptic Engine enabling smooth operations. Now this feature enables how hard you press, which creates new oscillating signals for the new interface. Why the name created as Taptic? The word is the combination of "Tap" and "Haptic". A technology which generates vibration from the forces developed while pressing by the user to convey the information. Think of a game controller when the character fears when shot produce a vibration to the user. This signal is called as "haptic feedback". Parts of the Tactic Engine The whole assembly is

The post Magic Trackpad | Mac Book Pro 2018 Force Touch Trackpad appeared first on Mechanical Engineering.



RSS Feed

Mechanical Engineering RSS Feed

IFTTT

BIS Indian standards for Designation of steels | Designation of steel alloys

0 التعليقات

Bureau of Indian Standard shortly BIS uses the following designation. Symbolic Letters and Numbers to designate the steel grade (e.g. Mechanical, Physical, and Chemical). The standard IS No. is 7598:1990. Classification of Steel names For the purpose of designation, steels are classified into two types. They are: Group 1 Group 2 Group 1 – According to their application and Mechanical or Physical properties Group 2 – According to their Chemical composition Principal symbols: G – Steel casting P – Steel for pressure purposes D – Flat products for cold forming R – Rails nnn – specified minimum yield strength for the smallest thickness range Cnn – Cold rolled Dnn – Hot rolled for direct cold forming Xnn – Product where rolled conditions are not specified Additional Symbols: B – Gas bottles M – Thermo-mechanically rolled N – Normalized rolled Q – Quenched / Tempered S – Simple pressure vessels T

The post BIS Indian standards for Designation of steels | Designation of steel alloys appeared first on Mechanical Engineering.



RSS Feed

Mechanical Engineering RSS Feed

IFTTT

Selection of Materials based on Mechanical Properties | How to do a Material Selection

0 التعليقات

Tags: Material Selection in Machine design, how to do a material selection, material selection basics, material selection by composition, material selection examples, material selection for mechanical design Selection of Materials for a Machine design has a very important component in Machine design. When put into service, different machine elements face different working conditions, which hey have to survive. This, in turn depends on the material by which they are made. Hence we say that a correct choice of material determines the working of any machine component. Typical Mechanical Properties and applications are: 1. Strength: Steel with Alloying elements such as Nickel steel – Turbine Blades. Nuts, Screws Nickel Chromium Steel or Stainless Steels – Aircraft component, Gear with Heavy loads Chromium Molybdenum Steels – Gear box shafts, Gears Silicon – Manganese Steel – Axles, Shafts  2. Hardness: Alloy steel – Gears, Chain sprockets Bearings, Bushes cutting tools, Grade 400 –

The post Selection of Materials based on Mechanical Properties | How to do a Material Selection appeared first on Mechanical Engineering.



RSS Feed

Mechanical Engineering RSS Feed

IFTTT

تكنولوجيا جديده لنقل شجره من مكان الى مكان

0 التعليقات
استخدم التكنولوجيا فى اشياء كثيرة منها هذا الفديو تكنولوجيا جديده لنقل شجره من مكان الى مكان تكنولوجيا جديده لنقل شجره من مكان الى مكان من المعروف ان زراعة الاشجار او نقلها يتم عن طريق نقل الشتلات الصغيرة او الاشجار الصغيرة من مكان زراعتها الى المكان المراد ان تظل فيه بإستمرار ولكن من الغريب ان تتم عملية نقل شجرة كبيرة ناضجة من مكانها الى مكان اخر لانه من الطبيعى ان تلك العملية صعبة ولكن مع

RSS Feed

ميكانيكا وتكنولوجيا - RSS

IFTTT

هل تعلم عن الطائرة بدون طيار

0 التعليقات
موضوع اليوم عن هل تعلم عن الطائرة بدون طيار : الطائرة بدون طيار اولا ما هى الطائرة بدون طيار : هي طائرة توجه عن بعد أو تبرمج مسبقا لطريق تسلكه. في الغالب تحمل حمولة لأداء مهامها كأجهزة كاميرات أو حتى القذائف. الاستخدام الأكبر لها هو في الأغراض العسكرية كالمراقبة والهجوم لكن شهد استخدامها في الأعمال المدنية مثل مكافحة الحريق ومراقبة خطوط الأنابيب تزايدا كبيرا حيث تستخدم في المهام الصعبة

RSS Feed

ميكانيكا وتكنولوجيا - RSS

IFTTT

طريقة جديده لتحسين كفاءة توربينات الرياح يبتكرها عالم مصرى

0 التعليقات
نشر الدكتور محمد حسن مع زملاء له من جامعة عين شمس المصرية فكرة مبتكرة لتحسين كفاءة توربينات الرياح الصغيرة، المعروفة باسم «سافونيس»، وذلك بعمل تصميم جديد ومبتكر لثلاثة من الأعضاء الدوارة من توربين سافونيس، وأشارت النتائج إلى أن أداء التصميم الجديد لديه معامل طاقة أعلى مقارنة مع تصميم دوار واحد لنفس الأبعاد. وقد وجد أن معامل تحويل الطاقة الأقصى، والتى تعبر عن كفاءة التوربينات الثلاثة الدوارة،

Feed

ميكانيكا وتكنولوجيا - RSS

IFTTT

سياره سيتروين موديل 1921

0 التعليقات
صور سياره سيتروين موديل 1921  سيتروين نوع C" وكان يطلق عليها فى زاك الوقت سيارة الشعب وأُنتجت عام 1921

Feed

ميكانيكا وتكنولوجيا - RSS

IFTTT

We've updated our Privacy Policy

0 التعليقات
We're writing to let you know that we've made some changes to our Privacy Policy, and that we've added a Cookie Statement to our legal policies. In addition to a number of revisions to make our Policy clearer and more readable, here is an overview of some of the changes:
  • We added provisions in order to comply with the new EU-US Privacy Shield Framework and to make the ways we are complying more obvious. (Numerous sections, but in particular, Section 16)
  • We made general revisions for clarity around the information we collect, including clarifying the difference between information you voluntarily provide to us and information we collect automatically. (Section 5)
  • We made general revisions for clarity around how we do and do not use the information that we collect from you. (Sections 6, 9, 12)
  • We added a California Privacy Statement. (Section 18)
  • Finally, we added a Cookie Statement that explains in more detail how we use cookies and similar technologies.
We encourage you to read the entire Privacy Policy and Cookie Statement, as these documents explain what kind of information we collect and how we use the information you give us.

If you have any questions, please email legal@mailchimp.com. As always, thanks for using MailChimp.

This is a one-time notice about changes to MailChimp's Privacy Policy.

© 2001-2016 MailChimp®, All Rights Reserved.
675 Ponce De Leon Ave NE • Suite 5000 • Atlanta, GA 30308 USA

Terms of Use  •  View in Browser  •  Log in to MailChimp  •  Unsubscribe